Szybki kontakt

Napisz do nas

Jaki piec wybrać?

Dla wielu osób wybór pierwszego pieca może być nielada trudnością, ale zapewniamy – to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Generalnie są trzy najważniejsze parametry pieca, które powinniśmy sprawdzić lub przemyśleć przed jego wyborem.

1. Pierwszy i fundamentalny parametr to wymiary wewnętrzne komory. Każdy z nas może przewidzieć jaką największą średnicę, np. dla misy lub patery i jaką najwyższą wysokość, np. dla wazonu lub rzeźby potencjalnie potrzebuje, ewentualnie może potrzebować (można wziąć pod uwagę, że będziemy rozwijać umiejętności lub mamy aspirację na większe przedmioty). Chodzi o to, żeby dobrać komorę w taki sposób, żeby nam nigdy nie zabrakło „centymetrów” do wypalenia jakiejś jednej, dużej pracy, na której wymiarach nam będzie zależeć i nie będziemy jej chcieli pomniejszać tylko ze względu na zbyt małą komorę. I to jest meritum problemu. Zadaj sobie pytanie: jaki największy przedmiot jesteś w stanie zrobić i pod te wymiary dobieraj komorę. Bardzo często jak rozmawiamy z nowymi klientami, takimi którzy szukają pierwszego pieca, to zauważamy tendencję, że skupiają się na poszukiwaniu większego pieca, niż realnie będą potrzebować. Poniżej podamy przykłady, dlaczego wybór za dużego pieca jest błędny z powodów merytorycznych, a teraz tylko nadmienimy, że dla osób, które tworzą i wypalają małe przedmioty, a ich rozmiary nigdy nie przekroczają – powiedzmy połowy wymiarów posiadanej komory, wybrać piec, który będzie droższy w zakupie (im wiekszy piec tym wyższa cena) i będzie droższy w użytkowaniu (im większy piec tym większy pobór prądu) zwyczajnie nie ma sensu.

2. Drugi parametr, który sprawdzamy to czy piec ma być zasilany na 230V czy na 400V, czyli tzw. siłę. Tu trzeba od razu przyznać, że najłatwiej mają osoby, które nie będą robić wielkich przedmiotów i wystarcza im komora o wymiarach ok. 50 x 50 cm, bo to są uśrednione wymiary komory dla – uwaga- największych modeli zasilanych jeszcze na 230V. I to jest idealna sytuacja dla kupującego. Dlaczego? Powyżej obiecaliśmy, że podamy merytoryczne powody, dla których powinniśmy szukać jak najmniejszego pieca – oczywiście mając na uwadze minimalne wymiary komory, które zaplanowaliśmy lub będą nam potrzebne, czyli to co omówiliśmy w punkcie nr 1. Więc teraz zapamietajmy: piece zasilane na 230V mają średni pobór prądu ok. 3,0-3,6 kW, a najmniejsze piece zasilane już na 400V mają średni pobór prądu ok. 5,5 kW, zazwyczaj 7,0 kW (jest to nieuniknione, ponieważ od pojemności komory powyżej ok. 70-80L producenci muszą zwiększyć ilość spiral i tym samym dodać kolejny przewód zasilający, żeby piec osiągał max. temperaturę pracy). A to oznacza, że wybierając piec np. 80-100L będziemy narażeni na dwa razy większe koszty zużycia prądu, a proporcjonalnie nie osiągniemy dwa razy większej pojemności pieca (co miałoby dopiero wtedy sens, jeśli te wartości wyrównałyby się). Najlepszym przykładem jest piec 80 L zasilany na 400 V, który ma poboru prądu 5,6 kW i jego porównanie do pieca 60 L zasilanego na 230 V, który ma poboru prądu 3,6 kW. Widzimy ewidentnie, że przy wyborze większego pieca uzyskane 20L „kosztuje” nas prawie dwa razy tyle zużycia prądu, czyli koszty prądu wzrastaję nieproporcjonalnie do pojemności komory. Ta sytuacja „wyrównuje się” dopiero dla pieców powyżej 120L. Dlatego to takie ważne, żeby unikać wybierania najmniejszych modeli pieców zasilanych na 400V. Oczywiście takie podejście do wyboru pieca powinno mieć miejsce tylko wtedy, jeśli ktoś może wybrać mniejszą komorę. Dla osób, które stwierdziły, że wymiary komory muszą być większe niż te, które są w piecach zasilanych na 230V zawsze najważniejszym parametrem wyboru pieca powinnień być parametr wymiarów komory i ewentualnie cena, ale to już kwestia subiektywna i jej nie będziemy poruszać.

Posiadanie pieca zasilanego na 230V ma także inne zalety. Można go wszędzie podłączać, tj. do każdego standardowego gniazda z bolcem. Nie trzeba np. doprowadzać „siły” i ponosić dodatkowych kosztów. Jest mały, czyli lekki. Można go łatwo przenieść (dwie osoby wystarczą), gdzieś zawieźć (zrobić wypał na wyjeździe) lub przesunąć (posprzątać pracownię). Mały piec pozwala nam też na szybkie, spontaniczne, „testowe” wypały, bez potrzeby zapełniania całej komory. W przypadku większego pieca zawsze „z tyłu” głowy mamy fakt, że to się nie kalkuluje włączać niezapełniony piec.

Jeszcze jedna kwestia dotycząca różnic pomiędzy piecami zasilanymi na 230V i 400V. Ostatnio dosyć często spotykamy się ze stwierdzeniem, że piec na 400V jest szybszy, że ma większą moc (technicznie ma) i że wypały można przeprowadzać, no właśnie szybciej… Nic bardziej mylnego. Przecież pierwsza część wypału i tak jest spowolniona w czasie, żeby odparowywanie czerepu nie odbywało się za szybko. Każdy wypał – dosłownie – trwa w pierwszym segmencie (do ok. 600°C) przez określony czas (powiedzmy średnio 3-4 godz.) i nie tyle, że nie możemy go przyspieszyć z powodów „ograniczeń” pieca, tylko że nie chcemy i nie możemy, ponieważ para wodna rozsadzi nam przedmioty, tym bardziej te o grubszych ściankach. Dopiero kolejny segment, druga część wypału jest ustawiana na pełną moc, czyli jak najszybciej do temperatury spieku gliny (powiedzmy ok. 1000-1050°C). Dla pieców o pojemności 60-200L ten segment może trwać ok. 1,5-3 godzin. Chodzi o to, że realnie piec zasilany na 400V może nam pozwolić szybciej osiągnąć temperaturę spieku tylko w tej ostatniej fazie wypału. Ale to jest tak subtelna różnica, że ciężko to uchwycić w obliczeniach, które mogłby potwierdzić fakt, że piec na 400V będzie szybszy, powiedzmy o ok. 20%… Ale nawet jak założymy, że może być i będzie szybszy o jedną godzinę niż piec zasilany na 230V, to i tak jak weźmiemy pod uwagę fakt, że mówimy o różnicy tylko jednej godziny, a piec przez resztę sześćiu godzin pracy będzie zużywał dwa razy więcej prądu to widzimy, że może i szybszy, ale na pewno droższy. A jeśli jeszcze uświadomimy sobie, że cykl wypalania gliny poprostu trwa ok. doby, ponieważ włączamy piec z rana na 6-7 godzin, następnie studzi się kolejne 10 godzin (studzi się zawsze wolniej), więc mamy już późny wieczór i zazwyczaj wyładowujemy przedmioty z pieca na drugi dzień z rana, to widzimy, że generalnie niewiele zmieniamy… Podsumujmy krótko ten aspekt – próba doboru pieca pod kątem jego szybkości wypału i zaoszczędzenia tym samym jednej godziny jest autentycznie bezcelowa. Docelowo trzeba wybrać piec, który będzie zużywał jak najmniej prądu.

3. I wreszczcie trzeci parametr, który sprawdzamy to temperatura maksymalna pieca. Piece nieformalnie dzielimy na piece o niższej temperaturze maksymalnej (1200-1260°C) i o wyższej temperaturze maksymalnej pracy (1300-1320°C). Producenci mają przeważnie po kilkanaście pieców o różnych pojemnościach i różnych temperaturach maksymalnych. w każdym ze swoich modeli. A modeli pieców też może być nawet po kilka u każdego z producentów… Państwo powinni zwrócić uwagę tylko na to czy decydują się na piec z temperaturą maksymalną pracy pieca na 1200°C lub na 1320°C. Od czego to zależy? Jaki to ma wpływ na wypalanie? Są dwie szkoły podejmowania decyzji dotyczącej wyboru temperatury maksymalnej. Niektórzy z poszukujących piec już wiedzą, że będą pracować na szkliwach niskotopliwych (zakres ich temperatur to 1020-1060°C) i że nie przekroczą, powiedzmy 1100°C przy wypalaniu na ostry biswit, więc mają i tak sporą rezerwę temperatury, jeśli wybiorą piec na 1200°C. W takim przypadku można więc wybrać piec na 1200-1260°C – w zależności od pojemności będzie tańszy nawet o 2-4 tysiące złotych. Inni z poszukąjących piec planują wypalanie szkliw wysokotopliwych (zakres ich temp. to 1200-1260°C) lub ewentualnie kamionki (nawet do 1300°C) to wtedy nie mają innej alternatywy jak dobierać piec na wyższą temperaturę. Jest też grupa osób, która generalnie będzie pracować w niższych temperaturach, ale chce mieć komfort posiadania rezerwy wyższej temperatury w piecu, choćby po to, ażeby jak się nadaży okazja lub zajdzie potrzeba to żeby moć z niej skorzystać.

Na koniec szybkie podsumowanie: szukajmy jak najmniejszego pieca, biorąc pod uwagę wymiary komory, które nas nie będą ograniczać, szukajmy pieca z jak najniższym poborem prądu (podawanym w kW) oraz zastanówmy się nad jego maksymalną temperaturą. Pierwszy parametr wpływa na komfort pracy i możliwości „produkcyjne”, drugi wpływa na koszty wypałów, a trzeci zaś na cenę zakupu (podobnie jak pierwszy parametr oczywiście) oraz również na możliwości „produkcyjne” (podobnie jak z wymiarami komory).

Zobacz inne porady

Jak dobrać wyposażenie do pracowni?

Audiobook - Jak wybrać wyposażenie pracowni ceramicznej. Na tak postawione pytanie otrzymamy kilka odpowiedzi, ponieważ pracownie mogą się różnić ze względu na ich charakter i przeznaczenie. Otóż dla pracowni zlokalizowanych w szkołach, warsztatach terapii zajęciowej...

Co wpływa na cenę pieca?

Audiobook - Co wpływa na cenę pieca? Jest kilka podstawowych czynników, które wpływają na cenę pieca. Pierwszym z nich jest wyposażenie, bez którego urządzenie nie jest kompletne. W skład standardowego wyposażenia pieca wchodzą: programator, półki i słupki, a czasami...

Ile kosztuje wypał?

Audiobook - Ile kosztuje wypał? Istnieją dwa dokładne sposoby na obliczanie kosztów wypału. Najdokładniejszym z nich jest odczyt z kilowatomierza pomnożony przez wartość kilowatogodziny u danego dostawcy. Metoda ta jest miarodajna wyłącznie wtedy, kiedy do instalacji...

Jak wybrać pojemność pieca?

Audiobook - Jak wybrać pojemność pieca? Jeśli ceramika jest dla Ciebie tylko sposobem spędzania wolnego czasu i poświęcasz jej, powiedzmy około godziny dziennie, to nie potrzebujesz pieca o pojemności większej niż 60-70 litrów. Generalnie hobbyści nie mają fizycznej...

Jak dobrać kształt komory?

WKRÓTCE Audiobook - Jak dobrać kształt komory. Kształt komory w piecu do wypalania ceramiki może być okrągły (lub właściwie oktagonalny) lub prostokątny (rzadziej) - piece kręgowe oraz sześcienny - piece komorowe. Wybór kształtu komory powinien zależeć od tego jakie...

Jak dobrać programator?

WKRÓTCE Audiobook - Jak dobrać programator. Wybór programatora zależny jest od jednej podstawowej kwestii. Musimy zadać sobie pytanie czy będziemy wypalać w piecu tylko ceramikę, czy może w przyszłości zaczniemy eksperymentować ze szkłem lub metalami? Jeśli jesteśmy...

Jak wybrać temp. max. pieca?

WKRÓTCE Audiobook - Jak wybrać temp. max. pieca. Odpowiednio dobrana maksymalna temperatura pieca jest bardzo istotną kwestią. I nie jest to rzecz prosta, jak by się mogło mylnie zdawać. Musimy się najpierw zdecydować lub przynajmniej przewidzieć co będziemy w piecu...

Jak eksploatować piec?

WKRÓTCE Audiobook - Jak eksploatować piec. W trakcie użytkowania pieca należy się stosować do kilku ważnych zasad, które znacznie wydłużą okres jego eksploatacji, który przez producentów jest przewidziany na okres 7-10 lat (codzienne wypalanie) lub 10-15 lat...

Jak zastosować emulsję ochronną?

WKRÓTCE Audiobook - Jak zastosować emulsję ochronną. Emulsja ochronna (pobiałka, substancja ochronna, proszek separujący, separator ochronny) ma za zadanie chronić półki i spód pieca od topniejącego i kapiącego szkliwa lub innych substancji. Jej główny skład to glinka...

Jak wentylować pracownię?

WKRÓTCE Audiobook - Jak wentylować pracownię. Garncarstwo jest jednym z najmniej niebezpiecznych rzemiosł i większość ceramików nigdy mocno nie cierpiało z powodu wykonywania tego zawodu. Jednakże nie oznacza to, że nie powinniśmy przestrzegać podstawowych zasad...

Jakie są problemy z instalacją elektryczną?

WKRÓTCE Audiobook - Jakie są problemy z instalacją elektryczną. Problematyka związana z instalacją elektryczną jest bardzo szeroka i w praktyce trudna do omówienia w całości, ponieważ zawsze może zdarzyć się awaria nietypowa i bez precedensu. Zacznijmy jednak od...

Z jakich materiałów zbudowany jest piec?

WKRÓTCE Audiobook - Z jakich materiałów zbudowany jest piec. Zdecydowana większość pieców do ceramiki opiera się identycznych rozwiązaniach konstrukcyjnych. Proces unifikacji produkcji urządzeń do obróbki cieplnej, a w szczególności pieców do wypalania ceramiki,...

Jak wypalać szkliwa?

WKRÓTCE Audiobook - Jak wypalać szkliwa. Zacznijmy od tego czym jest szkliwo ceramiczne? Poniżej najbardziej "oklepana" formułka: Szkliwo ceramiczne – nazwa używana w odniesieniu do polewy nakładanej na wyroby ceramiczne przez zanurzenie, natrysk, polanie lub...

Jak przetapiać szkło w piecu do ceramiki?

WKRÓTCE Audiobook - Jak przetapiać szkło w piecu do ceramiki. Szkło nie jest takie łatwe w obróbce jak glina. Krzywa wypału, czyli skoki temperatur i czas ich wznoszenia muszą być idealnie dopracowane kiedy chcemy przetapiać szkło w piecu do ceramiki. Musimy wziąć pod...

Czy istnieją jakieś typowe krzywe do szkła?

WKRÓTCE Audiobook - Czy istnieją jakieś typowe krzywe do szkła. Proste wypały jubilerskie lub małych pater, a czasami nawet dużych mis powinny zakończyć się sukcesem już przy programie Poniżej zamieszczam sekwencje krzywej do przetapiania i wtapiania szkła, którą...