Kształt komory w piecu do wypalania ceramiki może być okrągły (lub właściwie oktagonalny) lub prostokątny (rzadziej) – piece kręgowe oraz sześcienny – piece komorowe. Wybór kształtu komory powinien zależeć od tego jakie przedmioty będziesz w nim wypalać. Jeśli będziesz produkować kafle to nie wybieraj pieca kręgowego – wybierz go zaś kiedy większość Twoich wyrobów będą stanowić talerze, dzbany lub wazony. Dopasuj też wysokość pieca do wyrabianych przedmiotów. Pamiętaj, że z biegiem czasu będziesz „wyciągać” wazony wyżej i wyżej…
Kształt komory nie ma większego wpływu na proces wypalania. To poprawne rozłożenie elementów grzejnych oraz odpowiednia warstwa izolacyjna sprawia, że piec utrzymuje dokładny rozkład temperatury i że może osiągać najwyższe zakresy przewidzianych przez producenta temperatur. Oczywiście piece komorowe są bardziej precyzyjne jeśli chodzi o rozkład temperatury. Wpływ na to ma grubsza warstwa izolacji, przez co piec „oddaje” mniej ciepła na zewnątrz, ale też to, że większość modeli pieców komorowych posiada grzanie od spodu.