Jak wybrać temp. max. pieca?

Odpowiednio dobrana maksymalna temperatura pieca jest bardzo istotną kwestią. I nie jest to rzecz prosta, jak by się mogło mylnie zdawać. Musimy się najpierw zdecydować lub przynajmniej przewidzieć co będziemy w piecu wypalać w najbliższych latach, aby uniknąć sytuacji kiedy zabraknie nam "dodatkowych stopni" do zrealizowania jakiegoś wypału.

Krzywa do wypału niskotemperaturowych szkliw.

Generalnie wypalanie gliny garncarskiej odbywa się w 900-1100'C i ogromna większość mas ceramicznych dostępnych na rynku jest właśnie wypalana w takich przedziałach temperatur. Można stwierdzić, że do wypalania ceramiki spokojnie wystarczają piece o max. temp. 1200-1200'C.

Należy jednak wziąć pod uwagę, iż w takich piecach nie wypalimy już niektórych kamionek (zawarty w glinach kaolinowych skaleń może się zeszkliwić dopiero przy 1300'C) czy na przykład szkliw wysokotopliwych, których temperatura wypału dochodzi do 1260'C. Jeśli nawet przewidzimy ten fakt i zakupimy piec do 1340'C co powinno wystarczyć do przeprowadzania wcześniej wspomnianych wypałów, to już nie poeksperymentujemy z tradycyjną porcelaną, której maksymalna temperatura wypału może osiągać nawet 1400'C.

Zupełnie inna rzeczą jest fakt, że elementy grzejne pracujące w wyższych temperaturach szybciej się zużywają (więcej pod tematem: Jak eksploatować piec?), więc sama decyzja o doborze temperatury maksymalnej nie pozostaje na bez wpływu na nasze finanse, tym bardziej, że piece o wyższej temperaturze pracy są stosunkowo droższe.